חניכיים בולטות
מהן חניכיים בולטות?
"חניכיים בולטות" מתייחסות לכמות החניכיים הנחשפות במנוחה ובחיוך. מקורו של הליקוי הגורם לחניכיים הבולטות הינו דנטלי או בלסתות או ברקמה הרכה.
מקרה לדוגמא
לצפיה: רחף מעל התמונה מימין.


יישור שיניים מוקדם - לפני הטיפול: חניכיים ושיניים בולטות במהלך חיוך. לאחר טיפול מוקדם: סגר תקין וירידה משמעותית בהיקף החניכיים הבולטות. בהמשך: לאחר סיום התחלפות המשנן צריך לבחון צורך ביישור שיניים "רגיל" על השיניים הקבועות.
בתמונה ניתן לראות מקרה נוסף בו בוצע טיפול אורתודונטי מוקדם טרם בקעו כל השיניים הקבועות.
הטיפול התבצע בעקבות לסת עליונה בולטת, חשיפת חניכיים גדולה במנוחה וחיוך (חניכיים בולטות) וחוסר יכולת לסגור שפתיים כבר בגיל 9. השפה התחתונה נכלאת תחת השיניים העליונות הבולטות ולכן הבליטה שלהם תמשיך להחמיר ויש סיכון גבוה לשבירתן בעת חבלה.
במקרה זה הכרחי לבצע התערבות מוקדמת ע"י טיפול יישור שיניים מוקדם טרם החלפת כל המשנן.
לאחר הטיפול המוקדם: בליטת הלסת העליונה הצטמצמה ביחס לתחתונה והופחתה כמות החניכיים הבולטות. לאחר בקיעת כל השיניים הקבועות, יש צורך בהערכה לגבי הצורך בשלב נוסף של יישור שיניים אצל המתבגרים.

לצפיה במקרים נוספים לדוגמא, לחץ על התמונה הבאה:
מה גורם לחניכיים בולטות?
ישנם מספר גודמים אפשריים לחניכיים בולטות. האחבנה משפיעה על הטיפול הנבחר. בין הגורמים:
- שפה עליונה קצרה - אורך ממוצע של שפה עליונה הנו 20-24ממ. שפה קצרה מידי, אפילו ללא גדילה עודפת אנכית של הלסת העליונה תגרום לחשיפת יתר של חניכיים הן במנוחה והן בחיוך.
- עודף חניכיים - לרוב הדבר יתבטא גם בשיניים קצרות מאוד במימד האנכי. יכול להשתפר עם הגיל עם המשך בקיעת השיניים לאורך השנים..
- נשימת פה - קורה כאשר השפתיים לא נסגרות במנוחה (לא נוצר איטום תקין של השפתיים במנוחה) ואז ישנה נשימת פה שמובילה לגדילה של רקמת החניכיים ונפיחות שלהן ואז הן בולטות ואדומות והיפרפלסטיות. כאן בד"כ מדובר בנפיחות וגדילה של רקמה רכה.
- גדילה עודפת של הלסת העליונה במימד האנכי - עלולה להיות משולבת עם גדילה עודפת של הלסת העליונה במימד האופקי – שיניים בולטות. במצב זה יותר חניכיים נחשפות הן במנוחה והן בחיוך. גם במצב כזה לרוב השפתיים לא יצליחו להסגר במנוחה אלא רק עם מתח רב וזאת מכיוון חוסר התאמה בין אורך השפתיים הקיים למימד האנכי המוגדל של הלסתות.
- גדילת יתר של חניכיים כתוצאה מטיפול תרופתי. החניכיים יראו נפוחים ו"גדולים".
- נפיחות חניכיים בעת טיפול אורתודונטי - בד"כ תוצאה של צחצוח לקוי והווצרות רובד סביב הסמכים ("הגשר"). עלול גם להופיע בעת סגירת רווחים – החניכיים כאילו נדחסות בין השיניים. צחצוח תקין והסרת אבנית תכופה משפרים את המצב עם הזמן והנפיחות פוחתת. לעיתים יהא צורך ברה-קונטורינג וחיתוך של רקמת חניכיים עודפת זו במהלך או בסיום הטיפול האורתודונטי בעזרת פריודונט.
- חיוך גבוה ללא חשיפת יתר במנוחה – הגורם כאן הוא משיכה של השרירים לחיוך גבוה בעת החיוך.
האם אפשר למנוע החמרה של המצב בגיל מוקדם?
בהחלט כדאי לאבחן את המצב כבר בגיל 8-9. חשיפה מאוד גדולה וחניכיים בולטות בגיל מוקדם (8-9) עלולה להחמיר בגיל מאוחר יותר. לאיתור מוקדם של הבעיה יש חשיבות עצומה - עדיף לבצע טיפול פשוט בגיל מוקדם מאשר טיפול מורכב בגיל מאוחר (כגון ניתוח כירוגי).
צריך לקחת בחשבון שעד גיל 9 המרחק בין השפתיים במנוחה הוא גדול יחסית ואח"כ יש השגה של התארכות הרקמה הרכה ביחס לגדילה האנכית של הלסתות והתאזנות הרקמה הרכה מול הלסתות בין גילאים 9-13.
כיצד מטפלים בחנייכים בולטות?
הטיפול הנבחר הנו בהתאם לאבחנה של הגורם לבעיה. ויכול לכלול השפעה על גדילת הלסתות בגיל צעיר ע"י טיפול מוקדם, טיפול אורתו-כירורגי לתיקון הגדילה העודפת של הלסת או אינטרוזיה של השיניים הקדמיות בגיל מבוגר, הסרת רקמת החניכיים העודפת או החלפת התרופה בתרופה עם פחות תופעת לוואי.
טיפול בגיל מוקדם
כאשר מספיקים לאבחן בזמן חניכיים בולטות ניתן להתחיל את הטיפול בגיל מוקדם מספיק וכך למנוע החמרה גדולה יותר בהמשך שעלולה בגיל בוגר יותר להצריך ניתוח לתיקון חשיפת חניכיים עודפת.

השליטה בגדילה האנכית בגיל מוקדם מתבצעת לדוגמא ע"י הרכבה של פלטה עליונה עם רסן מסוג high pull (רסן ראש גבוה - ראה תמונה מימין) בשעות בהן הילד בבית ובלילה. טיפול זה מאפשר לעקב את הגדילה של הלסת העליונה ומאפשר בו זמנית את גדילת שאר הרקמות וכן הלסת התחתונה התורמים לשיפור המצב.
היתרון בטיפול מוקדם הוא ניצול הגדילה למען השגת מטרות הטיפול ובכך לסייע למנוע טיפול מורכב יותר בגיל מאוחר יותר ומחקרים מצביעים על יציבות טובה יותר של הטיפול המוקדם.
טיפול בגיל מאוחר(מעל גיל 13)
בגיל מבוגר יותר הטיפול בחניכיים בולטות הנו שונה מטיפול בגיל מוקדם שעוד אפשר לנצל את הגדילה לטובתנו. אצל בוגר הטיפולים האפשריים הם:
- ניתוח לקיצור המימד האנכי של הלסת העליונה (האורתודונט מבצע הכנה לניתוח לקראת סיום הגדילה או לאחר סיום הגדילה והניתוח מבוצע אחרי סיום הגדילה)
- אינטרוזיה של הסגמנט הקדמי בעזרת שתלים אורתודונטים: שמים שני שתלים אורתודונטים זמניים באזור הקדמי של הלסת העליונה ומושכם את השיניים כלפי מעלה.
- במקרה של עודף חניכיים משולב עם מראה שיניים קצר ניתן לשפר לעיתים את המראה בעזרת ניתוח לקיצור החניכיים שגם מאריך את מראה השיניים הקדמיות.
לכל חלופה טיפולית יש סיכונים וסיכויי הצלחה שונים. לא לכל מקרה יתאימו כל החלופות וצריך אבחנה מדויקת של הגורם לבעיה לשם התאמת החלופה מתאימה לטיפול במקרה.
הסיכון הכי נמוך והטיפול הכי פשוט קיים בטיפול מוקדם ע"י שימוש בפלטה ורסן שמסייעים להגביל את המשך הגדילה העודפת של הלסת העליונה.
חזור למעלה
הגולשים בעמוד זה ביקרו גם בעמודים הבאים:
- שיניים בולטות
- יישור שיניים לילדים
- סוגי יישור שיניים
- יישור שיניים - ניתוח אורתוגנטי
- לכל השאלות והתשובות בנושא יישור שיניים.
יישור שיניים
- יישור שיניים למבוגרים
- גשר פנימי
- גשר שקוף
- סוגי יישור שיניים
- יישור שיניים מהיר
- צמצום רווחים בין השיניים
- יישור שיניים לילדים
- יישור שיניים לילדים
- כל העמודים בנושא יישור שיניים
רפואת שיניים
- הלבנת שיניים
- השלמת שן שבורה
- חריקת שיניים-סד לילה
- כתמים לבנים בשיניים
- מספרי שיניים
- צחצוח שיניים
- בקיעת שיניים
- רפואת שיניים לילדים
- כל העמודים בנושא רפואת שיניים
הצהרת נגישות