גמילה ממוצץ או מציצת אצבע
התופעה
מציצת מוצץ או אצבע הינה דבר טבעי עבור פעוטות רבים. למעשה פעוטות רבים מתחילים את המנהג עוד לפני לידתם. אם לא מפסיקים את ההרגל בזמן, רצוי עד גיל 4, הוא ישפיע על גדילת הלסתות בפרופיל וכן במימד הרוחב (לדוגמא לסת עליונה צרה ובולטת) וישאיר סגר קדמי פתוח וכן שיניים עליונות בולטות ובד"כ עם רווחים. חלק מהתוצאות הללו בא לידי ביטוי בגיל צעיר אך המשך ההרגל צפוי להחמיר את ההשלכות הללו אף יותר.
חזור למעלה
מוצץ או אצבע
מוצץ עדיף משום שגמילה ממוצץ קלה יותר מאשר גמילה ממציצת אצבע. שכן אצבע תמיד זמינה ומקשה לכן על הגמילה.
חזור למעלה
מהו הנזק משימוש ממושך ממוצץ או אצבע?
למוצץ תפקיד חיוני עד לגיל מסויים. שימוש במוצץ בשלבים הראשונים של חייו, מרגיע את הפעוט ויכול לסייע לו בהרדמות ולהירגע בשעת מצוקה.
עם זאת, חשוב לזכור שאם ההרגל אינו פוסק בזמן, ישנן השלכות שליליות על מבנה הלסת והשיניים: היצרות של הלסת העליונה, שיניים עליונות בולטות, סגר קדמי פתוח ומצבים שיצריכו יישור שיניים בגיל מוקדם.
בנוסף שימוש לטווח ארוך במוצץ לא מאפשר את המעבר מבליעה אינפנטילית של התינוק (בה הלשון הולכת קדימה בין השפתיים בזמן בליעה) לבליעה בוגרת (בה הלשון באה במגע עם אזור החיך הקדמי בבליעה). מעבר זה חשוב להתפתחות סגר תקינה ומתחיל באופן טבעי כבר בגיל שנתיים ומסתיים בגיל 4. לכן, המשך ההרגל המציצה מעבר לגיל 4 ימנע את הסתגלות הלשון לבליעה בוגרת ועקב כך עלול להותיר שינויים בלתי הפיכים במבנה הלסתות והסגר.
חזור למעלה
באיזה מוצץ להשתמש?
עדיף להשתמש במוצץ הקטן ביותר על מנת לגרום לאפקט הקטן ביותר על מבנה הלסת והשיניים.
חזור למעלה
מהו הגיל האידאלי לגמילה?
מומלץ לגמול לפני גיל 4 על מנת לאפשר שיפור עצמי אופטימלי של המצב הנוצר (סגר פתוח, שיניים עליונות בולטות קדימה ולסת עליונה מוצרת) ופתרונו באופן ספונטני, לעומת זאת הפסקת ההרגל בגיל מאוחר יותר לא תאפשר פתרון ספונטני ויהיה צורך בטיפול אורתודונטי לתיקון המצב.
גיל 4 הינו רק חסם, ורצוי להתחיל בתהליך עוד לפני כן משום שגמילה בגיל צעיר עשויה להיות קלה יותר מאשר בגיל מבוגר יותר. חשוב לזכור שגמילה מכל הרגל ובכלל זה הרגל מציצת אצבע או מוצץ צריכה להיעשות תוך התחשבות בצרכיו הפסיכולוגים ובשלותו של הילד. בד"כ בגיל 3 כבר ניתן לשבת עם הילד ולהסביר לו את הנזק שגורם ההרגל ולעודדו להפסיק. ההסבר כמובן צריך להיות מותאם לרמת הילד וכזה שיעודד אותו להפסיק (ולא להפחידו).
הזדמנות טובה לגמילה יכולה להיות בשעה שהילד מצונן שכן בזמן שאף נסתם קשה למצוץ את המוצץ ולכן אפשר "להעלים" אותו בתקווה שכאשר הילד יחלים הוא "ישכח" מהמוצץ, שלב זה דורש סבלנות רבה מצד ההורים משום שהפעוט צריך ללמד את עצמו מחדש כיצד להירדם ללא מוצץ.
חזור למעלה
ניסיתי הכל ללא הצלחה, מה לעשות
יש לפנות לרופא שיניים לילדים. מעבר לכך שתקבלו אמצעי גמילה המותאמים אישית לילדכם, הילד יקבל הנחיות מגורם רפואי וסמכותי כך שתוכלו להשתמש בכך לאורך הגמילה (ה"רופא" אמר וכו').
ניתן לשאול שאלה או לפנות לרופא שיניים לילדים, בעמוד צור קשר.
כיצד אפשר לגמול ממוצץ?
בתהליך זה יש לזכור כי מעבר חד מידי של העלמת המוצץ עלול לגרום לילדכם לעבור למציצת אצבע וגמילה מציצת אצבע קשה יותר מאשר גמילה ממוצץ. לכן, תהליך הגמילה צריך להיות הדרגתי. החלק החשוב ביותר בתהליך הינו ההידברות עם הילד, להסביר לו את ההגיון מאחורי התהליך – "מוצץ מעקם את השיניים", "מוצץ אינו בריא ומתאים לתינוקות ואתה כבר גדול ובוגר ולא צריך מוצץ" "לגדולים כמו אבא, אמא ואח גדול אין מוצץ". מעבר לכך, צריך להגביר לילד את המוטיבציה לתהליך – לתת חיזוק חיובי בכל פעם שאינו עם המוצץ ולומר לו שהוא גדול ובוגר כמו אמא ואבא.
השלב הראשון צריך להיות מעבר למוצץ אחד בודד. במידה והמוצץ נופל ומתלכלך יש להסביר לילד שאסור לשים בפה מוצץ מלוכלך וצריך לשטוף אותו. באופן זה, ניתן להרגיל את הילד להפסקות קצרות מהשימוש במוצץ. כן גם אפשר באותו אופן להסתגל לעשות דברים מסויימים בלי המוצץ – לא ללכת לגן עם המוצץ, לא בשעת המשחק, בהמשך לא בשעת הטלויזיה ובהמשך לא בשעת ההרדמות.
ניתן גם להנהיג טקס שבו הילד עצמו מעניק את המוצץ לאח/בן משפחה קטן יותר בכדי להעיד על בגרותו, או להניחו בקופסא בצד ורק לומר לו לילה טוב ולהשאירו לנוח "במיטה שלו" - הקופסא. אפשר גם להציע לילד להחליף את המוצץ במתנה גדולה שמיועדת רק לילדים גדולים ובוגרים, במידה והילד חוזר למוצץ לוקחים את המתנה בחזרה משום שהיא מיועד לילדים בוגרים שאינם משתמשים מוצץ.
חזור למעלה
גמילה ממציצת אצבע
גמילה ממציצת אצבע קשה יותר מאשר מגמילה ממוצץ, אם התינוק שלכם מתחיל בתהליך של מציצת האצבע כדאי להחליף במהירות את האצבע במוצץ על מנת שכשיהיה בשל "ישכח" מאלטרנטיבת האצבע. ילדכם צריך להיות בשל ובוגר מספיק על מנת להפסיק את המנהג. נקודת המפתח הינה שילדים תמיד שואפים להיות גדולים ובוגרים ולחקות את המבוגרים. ילדכם צריך להבין שגם אמא וגם אבא אינם מוצצים אצבע וכך גם כל שאר המבוגרים ולכן זו הפסקת המנהג מראה שהוא גדול ובוגר.
הילדים לא תמיד שמים לב לכך שהם מוצצים אצבע, הדבר מרגיע אותם. לכן צריך להזכיר להם מחדש בחמימות ובאהבה "חמוד, האצבע שלך בפה". ההערות לגבי מציצת האצבע צריכות להיות תומכות ולא משפילות – צריך גם להסביר לילד את המוטיבציה. מציצת האצבע עשויה לעקם לך את השניים.
בין אם מדובר בגמילה ממוצץ או מאצבע צריך לזכור שילדים צריכים באופן מתמיד חיזוקים חיובים, במיוחד כאשר הם מתמודדים עם גמילה כל כך קשה. לכן יש להציב מטרות קטנות בדרך וצריך לחגוג כל פעם שמגיעים אליהם. בתחילה, שעה ללא מציצת אצבע, אח"כ חצי יום, יום שלם ולבסוף גם לא לפני ובמהלך השינה.
צריך לזכור לחגוג ולשבח כל נקודת התקדמות בתהליך הגמילה שהנו הדרגתי.
הסברים, הבנה ותמיכה מצד ההורים ורופא השיניים לילדים, יסייעו מאוד לילדכם בתהליך הגמילה. בתהליך ישנן עליות ומורדות (כמו בגמילה מחיתול), אך עם תמיכה עקבית מצדכם, הגמילה תהיה קלה יותר.
חזור למעלה
מתי צריך לדאוג לגבי מציצת מוצץ או האצבע של ילדי?
עד גיל 4 צפוי להיות שיפור משמעותי ולעיתים תיקון ספונטני של מבנה הסגר הלקוי שהתקבל בעקבות ההרגל עד כה.
עם זאת שימוש מאוחר במוצץ או מציצת אצבע לא יאפשרו שיפור בלקויים שהתקבלו ואף עלולים להחמירם. התמונה הקלאסית תכלול בד"כ שיניים קדמיות בולטות קדימה לכיוון השפתיים עם רווחים עליונים, היצרות של הלסת העליונה (בצורת משולש שקודקודו בולט קדימה), תיתכן צפיפות בשיניים תחתונות ולסת תחתונה אחורית ביחס לעליונה. כמו כן יתקבל סגר קדמי פתוח (כלומר ללא חפיפה בין השיניים העליונות לתחתונות).
לאחר גמילה מההרגל והסתגלות הלשון למקומה הנכון, השפתיים בדר"כ יפעילו "לחץ" קל העל השיניים ש"ידחוף" את השיניים החותכות העליונות בחזרה פנימה ומטה למקומן.
עם זאת אם הילד ממשיך במנהג גם לאחר גיל 4 או אף מאוחר יותר - לאחר בקיעת השיניים הקבועות, אזי תבנית הבליעה עלולה להשאר אינפנטילית והלשון נדחפת קדימה למרווח שנוצר מההרגל. במצב כזה לרוב יהיה צורך ביישור שיניים בגיל מוקדם או מאוחר על מנת לתקן את המצב. בנוסף לטיפול האורתודונטי, יש לשלב טיפול אצל קלינאית תקשורת על מנת לסגל הרגל לשון תקין ומניעת דחיפת הלשון בכדי לסגל בליעה בוגרת, להימנע משנשון בדיבור, וכן מהרגל של לשון נמוכה ובעמדה קדמית במנוחה.
חזור למעלה
הגולשים בעמוד זה ביקרו גם בעמודים הבאים:
- רופא שיניים לילדים - מתי להגיע לביקור ראשון?
- יישור שיניים לילדים - מתי כדאי להתחיל?
- טיפולי שיניים לילדים - מדוע חשוב לטפל בשיני חלב?
- איטום חריצים - האם כדאי ומתי?
- בקיעת שיניים - תינוקות
- שיני חלב
חזור למעלה
יישור שיניים
- יישור שיניים למבוגרים
- גשר פנימי
- גשר שקוף
- סוגי יישור שיניים
- יישור שיניים מהיר
- צמצום רווחים בין השיניים
- יישור שיניים לילדים
- יישור שיניים - לפני ואחרי
- כל העמודים בנושא יישור שיניים
רפואת שיניים
- הלבנת שיניים
- השלמת שן שבורה
- חריקת שיניים-סד לילה
- כתמים לבנים בשיניים
- מספרי שיניים
- צחצוח שיניים
- בקיעת שיניים
- רפואת שיניים לילדים
- כל העמודים בנושא רפואת שיניים
הצהרת נגישות